Mail ontploft!

Datum
maandag, 13 mei 2019
Body

Met langzaam, maar gestaag groeiende wanhoop drie dagen lang bezig geweest om e-mail op één of andere manier aan de praat te krijgen. Begonnen met Postfix, het programma dat e-mail kan ontvangen en versturen, zeg maar: de beheerder van de brievenbus. En vervolgens Dovecot, het programma wat de e-mail kan bewaren en aanbieden aan eind-gebruikers, zeg maar: de beheerder van de deurmat ;-).  Zoals ergens in een manual staat: Postfix is pure ellende vanwege al die instellingen en instellinkjes die je moet beoordelen en eventueel goed zetten. En als je denkt dat Postfix moeilijk is dan heb je Dovecot nog niet gezien, want Postfix instellen is een paradijselijke ervaring vergeleken met Dovecot. Deze combo is in feite een industrie-standaard geworden, dus het ligt voor de hand om het eerst te proberen.
Waarschijnlijk puur door gebrek aan geduld struikel ik erover. De e-mails dwarrelen om me heen en ik bereik niks. En het is met mail net als met meel: als je er teveel van hebt kan het ontploffen! Voorlopig geef ik het duo P&D even op en ga ik verder zoeken...

Allerlei programma-pakketten geprobeerd. Sommige zijn puur een soort schil die Postfix en Dovecot installeren of alternatieven daarvoor; andere zijn vanaf de bodem geschreven als een mail-server. Maar niks werkt goed. De ultieme test is en blijft om met mijn mail-programma (Thunderbird) een mailtje aan mezelf te schrijven. Dan test je verzending, ontvangst en interne overdracht. Maar niks werkt goed en het meeste stokt al bij het verzenden.

Op mijn thuissserver had ik Dovecot aan het werk gekregen, maar dat functioneert heel anders. Omdat Postfix of zoiets op de servers van Robohost draaide, hoefde ik alleen maar met het programmaatje Getmail de mails op te halen en over te dragen aan Dovecot. Die Dovecot-setup kan ik niet straffeloos naar de VPS kopiëren, omdat de folder-indeling en de gebruikersnamen anders zijn. Dat is wel uit te vogelen en het zou de helft van het probleem oplossen. Maar zonder een oplossing voor Postfix heb ik daar eigenlijk niks aan: het is dan nog steeds alsof iemand de brievenbus heeft dichtgeplakt!

Maar na drie dagen ploeteren schiet een andere oplossing in mijn hoofd. Toen ik een paar uur lang probeerde Plesk te begrijpen heb ik gezien dat je niet alleen domeinen kunt definiëren en daar websites aan hangen, maar dat je ook e-mail kunt beheren. Enig lezen in Plesk-manuals leert me dat Plesk ook een schil is van waaruit Postfix en Dovecot geïnstalleerd en beheerd worden. Waarschijnlijk is dat precies wat ik zoek en dan moet ik de nadelen van Plesk maar op de koop toe nemen.

Eerst checken of ik de gemigreerde websites weer opnieuw kan migreren.... dat kan, ik heb alle bestanden nog. Dus... wéér overnieuw begonnen. Wéér een installatieopdracht aangemaakt voor de VPS, nu weer mèt Plesk. Het lijkt even te gaan duren en ik ben te moe, dus lekker naar bed, en morgen zien we wel verder.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...