De dochters van die andere Fin...

Datum
zaterdag, 22 februari 2020
Body

De computerwereld is ongemerkt een Finse regio geworden. Net zoiets als Lapland, maar dan heel anders...

Hoe ik dat bedoel? Welnu, de computerwereld is beslissend beïnvloed en van richting veranderd door Linus Torvalds (1969), de schepper van Linux, het grote alternatief voor Windows. In feite heeft Windows in zijn ingewanden heel wat Linux, maar dat is terzijde...  En op het fundament van Linux zijn ook de OSsen van Google gebaseerd, dus ook Android en Chrome OS.

Maar een fatsoenlijk OS heeft een goed database-systeem nodig om leuke apps te kunnen bouwen. Onder MS-DOS en dus later ook onder Windows had je DBase en later Foxbase en Clipper. Voor Linux-achtigen schiep een andere Fin, Michael Widenius (1962) een SQL-app die genoemd werd naar zijn oudste dochter, My. MySQL dus. een verdomd handige app, waarmee je prima databases kon bouwen en beheren. Michael en zijn vrienden hadden geld nodig om hun onderneming uit te breiden en na diverse financieringen door buitenstaanders werd het bedrijfje verkocht aan Sun Microsystems voor zo'n 1 miljard dollar. Sun verkocht MySQL verder door aan Oracle en dat maakte er eigenlijk een ander product van. De laatste "oude"  versie van MySQL was 5.7.29 en toen maakte Oracle na enige tijd MySQL 8.0. Zo'n grote sprong in versie-nummering is een overduidelijk symptoom... Op zich voor mij geen enkel probleem, want MySQL 5.7.29 draait nog prima op Ubuntu t/m de laatste gewone LTS-release, 18.04.

Maar zoals ik al eerder schreef draait mijn thuisserver inmiddels  Ubuntu 20.04, een beta-versie van de toekomstige LTS-versie. En daarop is MySQL 8.0 meegeleverd... Voor Drupal 8 is dat geen probleem, dat past zich prima aan. Maar voor Drupal 7 en oudere versies is het nieuwe MySQL bar en boos. Terug naar MySQL 5.7 lijkt voor de hand te liggen, maar brengt allerlei beheerproblemen met zich. Hoe voorkom je dat de standaard software-beheers-app nieuwe versies van het nieuwe MySQL installeert, zelfs als dat security-releases zijn?

Terug naar Michael Widenius. Hij was er helemaal niet blij mee dat zijn geesteskindje uiteindelijk bij Oracle terecht was gekomen en bovendien nogal was veranderd. Dus begon hij opnieuw. Hij maakte een app die zich naar buiten toe net zo gedroeg als zijn vorige geesteskindje, maar noemde het nu naar zijn jongste dochter, Maria. De app heet MariaDB en laat zich prima installeren op allerlei Linux versies. Als je bij zo'n installatie 'mysql' intikt kom je vanzelf in 'mariadb' terecht, in een versie die zich precies zo gedraagt als 'mysql 5.7'. Probleem dus opgelost. Ik kan nu op m'n thuisserver ook weer een versie van Drupal 7 installeren, al was het maar om allerlei modules te testen die voor mij nog nieuw zijn.

Zo blijf je bezig...

Overigens heeft geen enkele Computer-Fin het financiële succes geboekt van iemand als Bill Gates of zelfs Steve Jobs. Waarschijnlijk omdat die Finnen echte techneuten zijn en meer geïnteresseerd in technische successen dan in financiële...

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...