Homeserver weer thuis, NAS naar de vuilstort...

Datum
vrijdag, 8 juli 2022
Body

Getverderrie!

.... en dat was nog het meest vriendelijk woord dat ik de laatste weken gebezigd heb richting onze IT-installatie.

Ik had wat centjes gespaard, in totaal zo'n €500,-. En dat was een mooie aanleiding om eens wat dieper na te denken over onze NAS/Thuisserver combinatie. Een nieuwe NAS stond (en staat!) al heel lang op het verlanglijst, maar ja.... centjes.... Min of meer toevallig stiet ik op sites die zich specialiseren in refurbished IT materiaal. Zeg maar tweede hands spul, dat voldoende opgekalefaterd is voor herverkoop. Uiteindelijk viel mijn keus op een QNAP TS-251-8g, een op zich fraaie NAS met ruimte voor twee HDD's. Daar kun je veel mee, niet aleen bestandsopslag, maar ook gebruiken als DLNA-server, en er een virtuele omgeving op draaien, zodat je er een Ubuntu-server op kunt zetten. Kortom, precies wat ik nodig heb, zodat de "oude" Thuisserver naar de prullenmand kan.... In zo'n NAS kun je dus twee harde schijven plaatsen... van het setje van 4 6TB WD-Red's dat ik in 2015/2016 voor de thuisserver had gekocht functioneerde er nog ééntje echt goed. Van een tweede zei m'n Synology NAS dat ie langzamerhand te veel slechte plekken kreeg, vooral in het eerste deel van de schijf. Disks drie en vier waren al eerder gesneuveld. Eéntje samen met het toenmalige moederbord, en éentje een tijdje daarna. Die laatste had ik vervangen door een 6TB Toshiba, maar na enige tijd zei de SynoNAS dat ie die ook niet meer vertrouwde. Dus in wezen had ik nog één betrouwbare HDD over. Het budget liet ook de aanschaf van een refurbished 6TB WD-Red toe, dus die heb ik er ook maar bij besteld. De oude NAS was ondertussen overgegaan naar een degraded status, maar dat is nog wel prima uit te lezen.

Het plan was dus: de nieuwe (ja, ja.... refurbished is niet nieuw, maar vergeleken met m'n Synology DS411j is àlles nieuw) NAS installeren, met de nieuwe (zie vorige bijzijn) HDD, die dan geïnstalleerd is als single-disk. Daarop alles copiëren van de oude NAS, dan de goede schijf daaruit halen en ook in de nieuwe NAS zetten en die twee schijven zich laten omrekenen tot een RAID-1.

Goed plan... maar dan de realiteit... De TS251 ging goed aan, kon ik prima contact mee leggen vanaf m'n desktop, en die wilde eerst zijn OS updaten. Prima. Even een tijdje geduld... Daarna ging ie verder. Wilt u alstublieft een HDD installeren. Dat wilde ik. Nieuw aangeschafte WD-Red erin en paf! NAS ging uit en deed niks meer. Alles losgekoppeld, HDD eruit en alles weer aan. Zal wel een toevallige stroomstoring geweest zijn. Procedure herhaald. Gebeurt weer hetzelfde. Zodra je de nieuwe HDD er in deed, ging de NAS uit... Is die HDD wel goed? Eens testen in een USB-SATA adapter. Nieuwe HDD doet geen snars! Leverencier gebeld. "Ik test een HDD altijd extra vlak voor die de deur uitgaat, en deze deed het zeer zeker. Het kan natuurlijk dat er tijdens transport iets mee gebeurd is." Tja, ik kan een garantieprocedure opstarten, bij WD of bij de leverancier, maar dat kost altijd tijd.

Nieuw plan gemaakt. Zoveel mogelijk gecopieerd van de oude NAS naar kleinere, oude HDD's die ik nog had liggen. Het meeste naar een 2 TB WD-Green en mijn filmverzameling naar een 1 TB WD-Green. Da's jammer, dat past net niet. 0,3 TB te weinig ruimte voor de fims. Maar de oude WD-Red HDD nr. twee met al zijn bad sectors is nog niet onbruikbaar: op het tweede deel daarvan een aparte partitie gemaakt en daarop de filmsverzameling. Uiteindelijk is alles gecopieerd. Dat ging wel steeds met gebruik van een USB-SATA-adapter en ik had alleen een versie daarvan die USB 2 kende. Kortom, het copiëren heeft een aantal dagen geduurd. En toen weer terug naar de nieuwe NAS. Dat wil zeggen, eerst de oude NAS ontmanteld en in de schuur gezet, met als doel die ooit naar de gemeentelijke vuilstort te brengen. De "goede" HDD uit de oude NAS in de nieuwe gezet en starten maar...

PAF!

Nou is die voorheen zo goede 6TB WD-Red HDD ook opeens kapot?!?!?! Nog eens proberen met de "slechte" oude HDD, ja daar staat een backup van m'n films op, maar zolang ik de nieuwe NAS geen format-opdracht geef is dat veilig...

PAF!

En toen kwam dus dat Getverderrie en meer fraaie woorden. Niet de HDD's waren het probleem, maar de nieuwe NAS. Die veroorzaakte een kortsluiting op aangesloten HDDs. De leverancier gebeld en die geloofde het niet. "De kans dat èn de NAS èn een HDD gesneuveld geleverd zijn is verwaarloosbaar!" "Nee, achteraf denk ik niet dat die HDD kapot is aangekomen, die is óók kapot gemaakt door de NAS." "Nou, hoe dan ook, stuur maar terug, dan laat ik het door een echte deskundige uitzoeken!"

Ik heb geen zin in gezeur. Achteraf had ik mijn twee gesneuvelde HDD's ook kunnen claimen, maar dan moet je wel met keiharde bewijzen komen. voor de "echte deskundige" ben ik zeker niet bang, al was het maar omdat ik het spul terug gestuurd heb binnen 14 dagen nadat het hier was binnengekomen. Dus ik was nog in mijn bedenktermijn, of hoe dat ook mag heten. En mijn centen.... Kijk ik koop dat soort dingen zoveel mogelijk via Afterpay. Zoals de naam al zegt: betalen als alles binnen is en je tevereden bent. Afterpay het bericht gestuurd dat alles geretourneerd is, en daarmee is deze zaak afgedaan.

Maar hoe dan verder? De kop van dit bericht zegt het al... Er is geen budgetaire verantwoorde NAS op de markt, en bovendien heb ik een HDD-probleem. Dus mijn oude Thuisserver weer in ere hersteld. Daar moeten dan wel HDDs in. Uitdaging... 6TBs zijn aan de prijs. Als ik nu eens 3 x 4TB in RAID5 installeer? Dat geeft een theoretische capaciteit van 8 TB. Bovendien zijn 4TBs momenteel in prijs voordeliger per TB dan alle andere grote schijven. Probleem is wel dat op mijn Biostar MoBo maar twee SATA-poorten zitten. Ja, ik had ooit een PCI-e kaartje gekocht met twee extra poorten, maar dat geeft fouten op dit MoBo. Maar misschien loont het om me daarin wat meer te verdiepen. Welke fouten waren dat? Daarbij speelt ook een rol dat toen ik dat de eerste keer testte het MoBo nog niet volledig was aangesloten, misschien scheelt dat ook iets...

Goed nieuws: het SATA PCI-e kaartje werkt wel degelijk en zelfs goed. Maar... het stoort de werking van de ethernet-poort, of omgekeerd. Maar dat is oplosbaar. Er was ruimte in het budget voor de aanschaf van 3 stuks 4TB WD-Blues (dat is geen NAS-kwaliteit, maar de Thuisserver staat toch ruim de helft van de dag uit) en ook nog voor een USB 3.0 naar Ethernet adapter. De ethernet-poort van het MoBo gebruik ik dus helemaal niet. En de drie HDDs heb ik in Raid-5 draaien, waarvan twee stuks via het PCI-e kaartje. Draait gewoon goed!

Aardig detail daarbij: ik had geen zin om dàgen te wachten voordat alles was gecopieerd. In totaal heeft mijn MoBo nu 4 SATA poorten. Eentje daarvan was in gebruik bij een 250G SSD. Die heb ik losgekoppeld. Op elke HDD heb ik een partitie van 75G gedefinieerd. Op HDD1 staat daarop nu Ubuntu 20:04. Op HDD2 komt de backup-partitie. En op HDD3 gebruik ik deze ruimte als (een beetje erg grote) swap-partitie. Dat heb ik zo gedaan omdat dan de vrije ruimte op elke HDD even groot is. En die draaien nu niet in Raid-5, maar in Raid-Z1, oftewel de ZFS-variant van Raid-5. Hiephoi! En zo hield ik een SATA-poort vrij, waarop ik een schijf kan koppelen om in SATA-snelheden vanaf of naartoe te copiëren. En mijn serverkast heeft de mogelijkheid om een swappable positie te gebruiken. Dus als ik nog eens zin heb...

Natuurlijk heb ik zin. Allereerst geprobeerd nog iets uit te lezen van mijn "oude","slechte" 6TB HDD-Red. Zodra ik die in de server schoof ging de kast op tilt. Alls was zomaar uit. Dus de HDD eruit. Schakelaar van de serverkast op uit. Paar minuutjes gewacht en serverschakelaar weer op aan, en gelukkig.... Alles doet het weer. Maar die HDDs zijn dus echt kapot gemaakt door de ramp-NAS.

Achteraf gezien heeft dit avontuur me behalve een hoop tijd en ergernis, vooral twee HDDs gekost. Met als gevolg dat ik niet alles meer terug kon zetten. Vooral mijn film verzameling is minder volledig dan voorheen, maar dat zij zo. Het was een goede les en een spannend avontuur en mijn IT-kast is een stukje leger dan voorheen... de Synology DS-411J die sinds 2011 goede diensten heeft geleverd is nu definitief zowel economisch als technisch afgeschreven.

Maar er staat nu wel iets anders in die kast... een monitor! Ik had in mijn om/verbouw budget ook een ruimte gevonden voor een nieuwe monitor voor bij de Desktop. Het ding dat er stond was echt te klein voor intensief gebruik. En waar het met de NAS mislukte, lukte het met de monitor prima: ook refurbished, maar nu een 24 inch met, en dat is het belangrijkste, 1920 x 1018 beeldpunten. Werkt een stuk lekkerder. En de oude, met 1366 x 768 puntjes, staat nu boven bij de server, zodat ik alleen met een toetsenbordje de trap op hoef als er daar iets moet gebeuren.

 

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...