De start

Datum
zondag, 5 mei 2019
Body

Bevrijdingsdag! Tijd om ons te bevrijden van een dilemma. Het probleem is duidelijk: ik maak veruit de meeste websites met het CMS Drupal. Dat is ondertussen op versie 8, terwijl aan versie 9 gewerkt wordt. Dat laatste betekent dat de ondersteuning van versie 7 binnenkort ten einde zal gaan lopen. Op zich geeft dat een probleem voor ons, omdat het nog niet gelukt is de webshop in Drupal 8 te bouwen. De modules die nodig zijn voor het afhandelen van de betaling zijn nog niet beschikbaar in Drupal 8. Dat heeft ook te maken met mijn keuze voor Ubercart als kern van de shop. In Drupal-Commerce is dat eenvoudiger, maar Commerce is op andere punten te complex voor een simpele boekenwinkel. In veruit de meeste voorbeelden van e-commerce sites gaat het over het verkopen van t-shirts, waarvoor moet kunnen worden aangegeven dat een bepaald shirt van een bepaald merk in een bepaalde stof toch in een enorm aantal varianten beschikbaar is, omdat de maat en de kleur niet van te voren hoeven vast te liggen. Wij verkopen boeken. En een e-boek is een fundamenteel ander product dan een papieren boek, zelfs als de inhoud hetzelfde is. Wij werken dus niet met product-varianten.
Hoe dan ook, er is een module aangekondigd om onze betalingen-provider (Mollie) ook toegankelijk te maken vanuit Drupal 8 met Ubercart, of anders moet ik het zelf gaan bouwen...  Komt onmiddellijk het volgende probleem om de hoek kijken: Composer!

Composer is een programma dat gebruikt wordt om programma-pakketten op de juiste wijze te installeren en te beheren. Sinds versie 8 is ook Drupal afhankelijk van Composer. Er is wel een manier om er omheen te komen, maar dat is uitermate complex en foutgevoelig. Allemaal niks mis mee, ware het niet dat Composer alleen een cli heeft, een command-line interface, oftewel vanuit de opdrachtprompt werkt. En dat kan niet onder een standaard shared hosting account. Ik heb geprobeerd daar omheen te komen door het installeren van phpshell op de server van de provider, maar daar dachten ze direct dat ons account gehackt was, want phpshell betekent doorgaans foute bedoelingen.

Dus moest ik op zoek naar een vorm van hosting waarbij ik toegang heb tot de opdrachtprompt. Dat heet meestal SSH-hosting. SSH is een technologie waarbij je op veilige wijze een toegang krijgt tot de opdrachtprompt. Na enig onderzoek werd me duidelijk dat in Europa SSH-hosting eigenlijk alleen beschikbaar is voor degenen die een VPS of een fysieke server in het pakket nemen. VPS staat voor Virtual Private Server, waarbij je in feite een "stukje" van een grote server gebruikt. Als gebruiker zie je eigenlijk geen verschil tussen een VPS en een fysieke server, afgezien van verschil in snelheid. Voor onze toepassingen is een VPS ruim voldoende. En een eerste speurtocht levert voordelige mogelijkheden op. Morgen verder kijken...

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...